top of page
Zoeken

Tip voor zangers: voorkom de 'brok in de keel'

Ben je vocalist en heb je wel eens het gevoel dat je een brok in je keel hebt? Of ervaar je bovenmatige spanning bij je strottenhoofd en hindert dat je bij het zingen? Zou je willen ervaren of je die hoge noot misschien wél kan halen? En zou je graag willen dat alles ‘open’ en ontspannen aanvoelt? Mariëlle Dortmans van MyBodyVox geeft een tip: denk dan eens aan een strottenhoofdmassage.

Waarschijnlijk heb je nog nooit gedacht: “Ik ga eens even lekker die strot los laten masseren, daar heb ik nou echt eens zin in.” En waarschijnlijk heb je ook nog nooit gezegd tegen je bandleden: “Sorry, vanavond kan ik effe niet mee naar de kroeg want ik laat mijn strottenhoofd masseren, zodat ik morgen soepel kan zingen tijdens onze gig.” Toch is dat het overwegen waard!


We slikken zo'n 600 tot 3000 keer per dag en vocalisten zingen daarnaast ook nog eens vele uren.

Strottenhoofdmassage Ja, een strottenhoofdmassage, dat is echt een ding. Vooral voor de vocalisten onder ons kan het een gouden uitkomst zijn. Bij een strottenhoofdmassage worden de spieren in de hals, nek en schouders en de spieren van het strottenhoofd los gemasseerd en gestretcht. Een strottenhoofd moet soepeltjes omhoog en omlaag kunnen bewegen en wat kunnen kantelen in de hals als je van toonhoogte verandert tijdens het zingen en spreken. Hierdoor worden de stembanden wat opgerekt en verandert de massa van de stemplooien, waardoor het stemgeluid verandert. We slikken zo'n 600 tot 3000 keer per dag en vocalisten zingen daarnaast ook nog eens vele uren. Moet je je eens voorstellen dat dat strottenhoofd dan niet helemaal soepel zou kunnen bewegen. Dat is natuurlijk echt niet chill. Gelukkig bestaat er manuele facilitatie van de larynx (oftewel een strottenhoofdmassage) zodat die strot weer lekker soepel z'n ding kan doen. Voel maar eens Leg je hand maar eens op je adamsappel en maak maar eens een glijtoon omhoog en omlaag. Dan voel je dat je strottenhoofd omhoog gaat wanneer je stijgt in toonhoogte en dat deze omlaag gaat wanneer je zakt in toonhoogte. En slik nu maar eens een keer terwijl je je hand op je strot houdt. Dan voel je ook dat het strottenhoofd even omhoog gaat en vervolgens weer snel omlaag komt.


Bij hevige emoties kan er spanning in het keelgebied ontstaan: vet irritant als je dan moet zingen.

Wennen aan ontspanning Tijdens de massage worden de spieren in de mondbodem, hals, nek, schouders en het strottenhoofd dus mooi los gemasseerd en gestretcht. Na een strottenhoofdmassage kan het dan ook voorkomen dat de stem weer even 'z'n plek moet vinden' omdat na de massage namelijk alles ontspannen is. Wanneer je (onbewust) gewend bent om altijd met spanning te zingen, kan het zijn dat de stem even aan een ontspannen positie moet wennen. Het is dan ook aan te raden om niet meteen voor de gig je te laten masseren als je voor de eerste keer een massage wil. Het is namelijk wel handig om eerst even te checken hoe je op de massage reageert. Je merkt waarschijnlijk wel meteen dat die moeilijke hoge noot ineens veel makkelijker te halen is. En dat alles 'open' en ontspannen aanvoelt. Misschien is dat brokgevoel dat je had wel weg. Spanning door emoties Dat brokgevoel wordt ook wel globusgevoel genoemd. Hier wordt een strottenhoofdmassage ook veel voor toegepast. Je kent het gevoel misschien wel van toen je een zielige film aan het kijken was, of die keer dat je heel emotioneel was. Dan kan er spanning in het keelgebied komen waardoor het stemgeluid wat verandert en het slikken bemoeilijkt wordt. Vet irritant als je dan zou moeten zingen en als die spanning niet vanzelf weggaat.Mega relaxed om zo'n massage te krijgen na al dat headbangen met die zware gitaar op je schouders.

Massage na headbangen Tijd dus voor zo'n massage! En natuurlijk ook mega relaxed om zo'n massage te krijgen voor je nek en schouders na al dat headbangen met die zware gitaar op je schouders. Èn als die spieren dan na die massage nog wat extra's willen, dan kunnen die ook nog ingetapet worden met Medical tape om triggerpoints weg te halen of om spieren net wat meer en langer in een ontspannen positie te houden.


Benieuwd? MyBodyVox staat voor je klaar, ook in de avond voordat je gig begint! Locatie: o.a. op Strijp-S in Videolab.Klik hier voor meer informatie: www.mybodyvox.nl GEPUBLICEERD OP 31/01/2020392 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page