top of page

Wij zijn niet zomaar een allround logopediepraktijk. Wij bieden veel behandelmethodes aan, maar alleen gericht op stem-, spraak-, keel-, slik-, adem- en spanningsklachten. Taal-gerelateerde klachten behandelen wij niet in onze praktijk. Hieronder kunt u zich verder inlezen in onze behandelgebieden.

In onze praktijk behandelen wij vaak onbegrepen stemklachten. Wanneer je voor de eerste keer in onze praktijk komt, wordt er een uigebreide anamnese en onderzoek afgenomen om jouw situatie goed in kaart te kunnen brengen. Vervolgens bespreken we de resultaten van het onderzoek en bespreken we de behandelmogelijkheden. We stellen een behandelplan op dat bij jou en jouw situatie past, zodat jij zo het behandeltraject zo prettig mogelijk kunt doorlopen.

Onze wens is om jouw hulpvraag samen met jou te kunnen beantwoorden zodat jij weer grip hebt op jouw situatie! Wij werken met veel passie en ondersteunen jou graag in jouw traject. En zoals het gezegde luidt, zijn er veel wegen die naar Rome leiden. Wij hebben dan ook veel behandelmogelijkheden die we toe kunnen passen bij verschillende stoornisgebieden.

​

Hieronder staan een aantal van onze vele behandelmogelijkheden.

Logopedie

Kath's Photography - MyBodyVox - Marielle Dortmans - Logopedie Stem Eindhoven.jpg

Manuele Larynxfacilitatie

Manuele Larynxfacilitatie wordt ook wel een strottenhoofdmassae genoemd. Dit is een techniek om alle spieren in de keel, hals, nek en schouders los te masseren en te stretchen.

20220408_122257_edited.png

Thorax facilitatie

Bij Thorax facilitatie worden alle spieren die betrokken zijn bij de adembeweging los gemaakt. Van het middenrif tot de nek worden spieren losgemasseerd en gestimuleerd om op een ontspannen en soepele manier te bewegen zodat je o.a.: meer ademruimte ervaart, meer longcapaciteit hebt, een meer ontspannen adembeweging ervaart en een lagere adempositie krijgt.

openbare spreker

Vocal coaching

Jouw stem reflecteerd hoe je je voelt. Dit is niet altijd even handig wanneer je bijvoorbeeld wat laag in je energie zit, maar toch een goede presentatie moet geven. Gelukkig kun je je stem trainen dat deze overkomt zoals jij dat zou willen. Denk hierbij aan het trainen van: volume, articulatie, intonatie, klankkleur, dialecten, snelheid van spreken en meer!

​

​

​

​
 

Schermafbeelding 2019-02-21 om 14.24.58.png

Kinesiotaping

Wij passen twee soorten tape toe: kinesiotape en cross tape. Zo kunnen wij triggerpoints in een spier behanedelen, of een gehele spier intapen om de spieractiviteit te activeren of te relaxeren.

​

Papieren hart

Stem in transitie

Ben je in transitie en wil je je stem meer tot je kern laten komen? Dat kan! Wij werken veel met stemmen die in transitie zijn en gaan met je mee op zoek naar de stem die bij jou past. Tijdens het stemtraject ga je jouw stem laten ontplooien en ga je leren hoe je de stem kunt sturen en kunt aanpassen naar jouw wensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhogen of verlagen van de toonhoogte en het warmer of meer delegerend laten klinken van jouw stem.

 

Ouder echtpaar samen

Parkinson

In onze praktijk kunnen wij  zorg aanbieden wanneer er problemen worden ervaren tijdens het slikken, spreken of wanneer iemand veelvuldig speekselverlies ervaart. Dit doen we zowel in de praktijk of aan huis, wanneer het niet meer haalbaar is om naar de praktijk te komen.

​

 

Kath's Photography - MyBodyVox - Marielle Dortmans - Logopedie Stem Eindhovenjpg

Adem

Ademen gaat over het algemeen vanzelf. Het is een proces waar we niet te veel bij stil hoeven te staan, totdat er ergens iest in de adembeweging stagneert. Wij helpen je de natuurlijk adembeweging weer in balans te krijgen zodat je een goede adempositie, ademverdeling, adembeheersing en adem-stemkoppeling hebt.

​

​

​

​
 

STEM & SPRAAK

De stem is een ongelooflijk krachtig, maar ook een fragiel instrument. Daar moeten we goed voor zorgen door er goed naar te luisteren. vooral ook omdat we onze stem niet kunnen zien. Hoe we ons voelen en hoe het met ons gaat, is vaak in het stemgeluid terug te horen. Dit komt omdat alles in het lichaam verbonden is met elkaar. Alles kan dan ook van invloed zijn op onze stem.

In onze behandelingen nemen wij dan ook vele aspecten mee om zo tot de kern van de klacht te komen en zo het stemprobleem aan te pakken. Vaak moet het lichaam even ‘tot rust’ komen, om zo meer rust en ruimte rondom de stem te krijgen. Hoe fijn is het als je stem overkomt zoals jij wil en zoals jij je voelt. Je stem is tenslotte een instrumten dat van jou is en dat jij bespeelt. Hoe fijn is het om hier grip op te krijgen en te hebben :-)

Onze fascinatie fascinatie voor de stem, spraak en adem is ontzettend groot waardoor wij met veel passie ons werk vakkundig uitvoeren. En dat alles met een positieve noot, gepaard met een glimlach!
 

MANUELE LARYNXFACILITATIE

Voor wanneer het even te vast zit.

 

Binnen de praktijk worden vaak onbegrepen stemklachten behandeld, of klachten waar artsen geen duidelijke oorzaak van kunnen vinden. Mogelijk ben je misschien onbewust gaan compenseren tijdens het spreken in een periode waarin je het erg druk had, je erg emotioneel was, of wanneer je erg verkouden bent geweest. Hierdoor kan er teveel spanning en stress op de stem komen waardoor deze niet meer klinkt zoals deze hoort te klinken of het gevoel veroorzaken van een brokgevoel (globus) of spanning in het keelgebied. Een veelgebruikte behandelmethode binnen de praktijk is het geven van strottenhoofdmassages.

 

Een strottenhoofdmassage wordt ook wel manuele facilitatie van de larynx genoemd. Het doel van een strottenhoofdmassage is het vrij maken van het strottenhoofd/het keelgebied. De spieren in het keel-, hals-, nek- en schoudergebied worden door de massage meer tot ontspanning gebracht waardoor de spierfunctie verbetert en het praten en zingen makkelijker zal zijn. Strottenhoofdmassages zijn dan ook perfect wanneer u bijvoorbeeld spanning of een brokgevoel (globus) in het keelgebied voelt.

 

Tijdens een strottenhoofdmassage lig je op de behandeltafel en worden de structuren en spieren rondom het strottenhoofd losgemaakt. Dit wordt gedaan door spieren los te masseren en te stretchen.

 

Tip: Lees ook de blog: Wat is die brok in mijn keel! 

KINESIO/MEDICAL TAPING

Tapen

Bij het tapen wordt onderscheid gemaakt tussen CrossLinq tape (Crosstape) en Kinesiotape/Medical Tape. 

 

Crosstape

Crosstape wordt vooral toegepast bij triggerpoints (pijn op 1 punt), triggerpoints bij fibromyalgie, lyfeklierstations ter bevordering van lymfe afvoer, tinnitus (oorsuizen), het mooier laten genezen van littekens en pijnlijke bewegingsbeperkingen. 

 

Blessures, pijnpunten en triggerpoints werken verstorend in het lichaam en kunnen weefselspanning veroorzaken. Hierdoor ontstaan potentiaalverschillen (elektrische spanning) in huidgebieden. Deze gebieden zijn sterk “energetisch” geladen. Vaak wordt de term ‘negatief geladen’ hiervoor gebruikt. Wanneer de Crosstape van het releasepapier wordt gehaald, wordt de Crosstape elektronisch geladen en wordt vervolgens op de energiegelaten punten, zoals pijnpunten en triggerpoints geplakt. De negatieve lading wordt uit het weefsel getrokken door de positieve lading van de tape. Hierdoor wordt ook de pijn verminderd en wordt het weefsel weer soepel. 

 

 

Middels palpatie (voelen) zijn deze punten vindbaar door een therapeut. Wanneer het energiegelaten punt gevonden is, wordt de huid schoongemaakt met wat lotion. Vervolgens wordt met de tape langzaam over het aangedane huidgebied gegaan. Daar waar een potentiaal verschil aanwezig is, wordt de Crosstape automatisch naartoe getrokken. Op dit punt wordt de tape aangebracht. Het potentiaalveschil in het behandelde gebied wordt opgeheven waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt opgestart. 

 

Een elektrostatische ontlading is een ladingsvereffening tussen twee verschillend elektrisch geladen lichamen. Er loopt een kortdurende elektrische stroom doordat er een elektrisch contact ontstaat tussen beide voorwerpen. Of doordat het verschil in energie tussen twee punten (poteniaalverschil) een doorslag kan ontstaan. Er springt dan lading over van het lichaam met een hoge potentiaal naar dat met een lage, wat zich ook in de vorm van een vonk kan voordoen.

 

Kinesiotape

Kinesiotape kan worden gebruikt bij diverse klachten en blessures. Het stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam, biedt ondersteuning, stabiliteit en vormt geen bewegingsbeperking. De tape is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag. De tape heeft dezelfde eigenschappen als de huid op het gebied van elasticiteit en dikte. Zo past de tape zich goed aan bij iedere natuurlijke beweging. 

 

De tape is lucht- en waterdoorlatend en toch waterbestendig zodat je er meer kunt douchen of zwemmen. De tape blijft 4 tot 7 dagen zitten en mag zeker 2,5 weken gedragen worden. Hoe langer de tape gedragen wordt, des te minder effect het heeft op de lange termijn omdat de elasticiteit dan verminderd is.

 

Bij het aanbrengen van kinesiotape worden de spieren en gewrichten in (uit)gerekte positie gebracht, vervolgens wordt de tape op de huid aangebracht. Op deze manier blijft het mogelijk om vrij te bewegen.  Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze golfjes worden convolutions genoemd.

 

Door de convolutions ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen.

In de bovenste laag van de huid (de superfasciale fascia) bevinden zich 85% van de pijnsensoren. 

 

Door de tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt waardoor de cliënt beter kan bewegen en gebruik kan worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie. Het resultaat is direct merkbaar binnen de behandeling van de therapeut.

 

Medical taping wordt bij MyBodyVox toegepast op de spieren in het schouder-, nek- & halsgebied. Deze tape zorgt ervoor dat spieren actief tot ontspanning gebracht worden. 

 

Maar deze tape wordt ook speciaal geplaatst voor mensen die last hebben van hooikoorts. Zo kun je prettig het hooikoortsseizoen tegemoet!

OMFT

Oro- myofunctionele therapie (omft) is de naam voor de behandeling van afwijkende mondgewoonten. Hierbij worden er verschillende oefeningen gedaan om de spieren in- en rondom de mond in balans te krijgen.
 

Intake en onderzoek

Allereerst wordt samen met u in een intake besproken welke hulpvraag en problemen u of uw kind ondervindt op het gebied van afwijkende mondgewoonten. Daarna wordt middels verschillende onderzoeksinstrumenten bekeken welke spieren in balans en uit balans zijn. Op basis van alle gegevens wordt er een behandelplan gemaakt.

‘Wist u dat 80% van de kinderen afwijkende mondgewoonten heeft?’
 

Behandeltraject

Na het omft onderzoek wordt er een behandeltraject gestart.

De logopedische behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:
 

  • Het afleren van afwijkende zuig- en/of bijtgewoonten, zoals duimen, vingerzuigen of nagelbijten.

  • Aanleren van een neusademhaling.

  • Het verkrijgen van lipsluiting in rust.

  • Het versterken van spieren in- en rondom de mond middels actieve oefeningen.

  • Het leren slikken van eten en drinken met je tong aangezogen tegen het gehemelte.

  • Het toepassen van een correcte tongplaatsing in rust.

  • De begeleiding van het dragen van een mondtrainer (Myobrace).

  • Het aanleren van een correcte, alveolaire spraak bij de klanken /s/, /z/, /t/, /d/, /n/, /l/.

  • Het is erg belangrijk om de oefeningen dagelijks toe te passen voor een goed resultaat. Een goede intrinsieke motivatie van zowel uw kind als uzelf is vaak al het halve werk!

 

Mondtrainer

Een mondtrainer is een hulpmiddel die regelmatig wordt ingezet om de afwijkende mondgewoonten te automatiseren.


Hoe werkt het?

Een Myobrace wordt in de mond gedragen en heeft als doel: het verkrijgen van een neusademhaling en het automatiseren van een correcte tongplaatsing in rust. De tong wordt door de Myobrace omhoog gestimuleerd en zorgt ervoor dat er tijdens het slikken geen kracht tegen de tanden kan worden gegeven. In de nacht kan de tong niet tussen de tanden liggen en wordt er een voorwaartse groei van de kaken gestimuleerd.
 

Soms is er verwarring tussen een mondtrainer en orthodontische beugels. Het belangrijkste verschil is dat de Myobrace niet als doel heeft om rechte tanden te krijgen. Echter zien we vaak door het trainen van de spieren in- en rondom de mond en het consequent dragen van de Myobrace dat tanden vanzelf al rechter in de mond komen te staan. De tanden krijgen meer ruimte, doordat de bovenkaak verbreed wordt door een correcte tongligging.

bottom of page