top of page

Er zijn ontzettend veel mensen die te maken hebben gehad met COVID-19. Veel van deze mensen hebben nu stemklachten aan dit virus overgehouden. Het kan zijn dat deze stemklachten vanzelf overgaan, maar soms is dit helaas niet het geval en blijven klachten langere tijd aanhouden.

En mochten klachten aanhouden, dan staan we graag voor je klaar om je hierin te begeleiden. Wij werken veel samen met het ziekenhuis en andere disciplines zoals de ergotherapeut, de longfysio en de huisarts.

Logopedie na COVID-19

Als het gaat om stemklachten die je kunt ervaren na het hebben COVID-19, dan kun je denken aan:

- Moeite met prikkel verwerken

- vermoeide stem of snel buiten adem tijdens het spreken
- zwakke en/of zachte stem (hypotonie)
- het wegvallen van de stem (afonie)
- hese stem (hypertonie)

- schorre/krakende stem
- pijnlijk gevoel tijdens het spreken
- pijnlijk gevoel tijdens het slikken
- pijnlijk gevoel in de keel door ontstoken of geïrriteerde stembanden

- geprikkelde/overbelaste stembanden van het hoesten
- beschadigde stembanden door de beademingstube
- verstoord adempatroon in rust of tijdens het spreken

Herkent u een of meer van deze klachten? Ja? Dan staan wij graag voor u klaar; digitaal, in de praktijk of op locatie, waarbij de stembelasting en belastbaarheid gedoseerd weer opgebouwd kan worden zodat je weer ontspannen kunt communiceren en weer grip krijgt op jouw lijf!

Wij zijn geschoold en bevoegd in het geven van Manuele facilitatie van de larynx (strottenhoofdmassages). Tevens zijn wij geschoold in logopedie bij luchtwegaandoeningen. Iedereen bij ons in de praktijk kan Bars-behandelingen geven. Dit wordt vaak toegepast wanneer men last heeft van onrust in lichaam en gedachten en moeite heeft met het verwerken van prikkels. Daarnaast werken wij veel samen met fysiotherapeuten, osteopaten, manueel therapeuten en natuurlijk de specialisten in het ziekenhuis. Opdat jouw revalidatie zo prettig mogelijk kan verlopen.

Tijdens onze behandelingen werken we vaak aan vergroten en versoepelen van de adembeweging en werken we aan een mooie ontspannen en lage adebeweging. Dit kunnen we doen door het los masseren van de ademhalingsspieren in de thorax (middenrif, borstkas en borstbeen) en in de nek- en hals. Naast het losmasseren en stretchen, kunnen we de spieren van de nek, schouders, hals en borstkas tapen om meer ademruimte te kunnen ervaren en de spieren meer tot rust te brengen.

Wanneer er wat meer ruimte en rust in het lichaam is, geven we oefeningen mee zodat jij grip hebt op jouw situatie en meteen kan inpelen wanneer je voelt dat klachten weer op komen spelen. Iedere behandelingen werken we aan het behalen van jouw hulpvraag door op een gecontroleerde en gebalanceerde manier te werk te gaan.

Herstelzorgregeling
 

Op 1 juli is de nieuwe regeling voor paramedische herstelzorg na covid-19 ingegaan. De wijzigingen in de regeling zijn nu ook verwerkt in het stroomschema ´Komt mijn patiënt in aanmerking voor de regeling paramedische herstelzorg na Covid-19?´.

Vorige maand werd bekend dat de regeling op verzoek van de Tweede Kamer, wordt verlengd tot 1 augustus 2022. Ook wordt de regeling op enkele punten gewijzigd.
 

De belangrijkste wijzigingen zijn:
 

  • Termijn tussen acute ziektestadium en verwijzing van vier naar zes maanden;

  • Huisarts mag ook verwijzen naar herstelzorg in tweede behandelperiode.

Bekijk hieronder of u voldoet aan het stroomschema om mogelijk gebruik te kunnen maken van de herstelzorgregeling.
Heeft u hier vragen over, neem dan gerust contact op met onze praktijk.


 

Schermafbeelding 2022-07-09 om 22.28.10.png
bottom of page