top of page
Zoeken

Stemgadgets die je wil hebben!

Was er maar een tool die ervoor zorgde dat jouw stemproblemen ineens opgelost zouden zijn. Dat zou toch handig zijn! In deze blog komen er wat handige gadgets voorbij die voor jou misschien goud waard zijn! Met dank aan Logopedist en Stemtherapeut Mariëlle Dortmans van MyBodyVox!

Foto’s zijn gemaakt door en in eigendom van MyBodyVox. Gebruik maken van deze foto’s is niet toegestaan. Het kan zomaar zijn dat je steeds aan het oefenen bent geweest om een noot zonder spanning te kunnen zingen, maar dat het maar niet wil lukken. Mogelijk had je je tongpositie niet helemaal goed en was deze te gespannen. Soms kan een tool dan net datgene zijn dat ervoor zorgt dat je vocal issue ineens verholpen is. Toch handig als die mogelijkheid er is. Hieronder heb ik wat tools opgesomd die ik veel toepas in mijn behandelingen en die ikzelf ook veel gebruik. Mocht je na afloop een tool willen aanschaffen, neem dan gerust even contact met me op, want alles is weer op voorraad. :)

1. EARPLUGS Met earplugs kun je jezelf niet meer voor de gek houden en je vocals proberen bij te sturen. Wanneer je het geluid dat je via je oren hoort gaat maskeren, zorg je er namelijk voor dat je lichaam net dat beetje ademsteun toe gaat passen dat je nodig hebt in plaats van dat je druk gaat geven in het keelgebied. Het is trouwens ook heel fijn om met earplugs te oefenen omdat je jezelf dan leert horen op beengeleiding (trillingen via je schedel) zodat je minder last en frustratie hebt tijdens optredens waar het geluid minder goed is, omdat je kunt vertrouwen op je beengeleiding.

“Een soort van zingen met je botten”

2. SOVT Met SOVT wordt Semi-Occluded Vocal Tract bedoeld. Semi-occluted staat voor half afgesloten en Vocal Tract staat voor het aanzetstuk. Oftewel: ‘half afgesloten aanzetstuk’. Door het half afsluiten van het aanzetstuk, door bijvoorbeeld door een buisje te blazen, ontstaat er een bepaalde onder- en bovendruk rondom de stembanden die ervoor zorgen dat de stembanden beter tot trilling komen, wat weer een positief effect heeft op het stemgeluid. Andere effecten van het gebruik van SOVT-technieken zijn: * betere adembeheersing/ademsteun, * minder herbruikte lucht, * meer resonans, * betere stemprojetie, * meer ontspanning tijdens stemgeven, * stabieler stemgeluid, * en meer! SOVT-oefeningen worden veel bij stemtherapie toegepast, maar zijn ook perfect als opwarmers en cooling-downs bij het zingen! In mijn volgende blog ga ik hier verder op in.

“Van aerodynamische energie naar akoestische energie”

3. DE VERNEVELAAR Hydratatie en verlichting voor je stembanden! De vernevelaar maakt een kleine nevel aan door de trilplaatjes in het apparaat. Deze nevel kun je inhaleren en komt zo bij de stembanden terecht. Zo worden de stembanden direct gehydrateerd in tegenstelling tot een slok water nemen. Wanneer je een slokje water neemt duurt het namelijk veel langer (3 a 4 uur) voordat het je stembanden hydrateerd omdat het eerst opgenomen moet worden door het lichaam. Bij het vernevelen is dit verleden tijd! Vernevelen kun je doen met water of met een fysiologische zoutoplossing, namelijk NaCI 0,9%. Deze vloeistof heeft dezelfde zoutwaarde net als het lichaam waardoor het makkeijk opgenomen wordt en heeft een zuiverend effect. Perfectus dus na intensief gebruik van de stem, of wanneer je in een droge ruimte hebt moeten zingen.

4. BALANSBORD Een balansbord is perfect om het lichaam automatisch het werk te laten doen. Door het staan op een balansbord, past het lichaam namelijk automatisch ademsteun toe. Heel handig als je bijvoorbeeld vaak kracht zet vanuit het keelgebied. Door het staan op een balansbord, haal je vaak de focus van het keelgebied weg, waardoor meer ruimte krijgt voor je stem. En dat terwijl je ook nog automatisch steun vanuit het lichaam geeft. Een win-win-situatie! En voor de fanatiekelingen onder ons: je kunt ook squats doen op het balansbord om nog meer kracht vanuit het lichaam te genereren.

“Balans in your life and balans in your vocals”

5. DE KURK OF HET SPREEKBEENTJE Met een kurk of het spreekbeentje van Alex Boon kun je je articulatie en projectie van spraak en zang verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat je de klanken wat meer naar buiten kunt sturen (projecteren), waarbij het spreken en zingen wat makkelijker en meer natuurlijk kan verlopen. De articulatie wordt pittiger en meer duidelijk. Ook een super handig product als je veel last hebt van kaakklemmen en gespannen wangen.

6. RESISTANCE BAND Om spanning in het keelgebied te verminderen, kun je een resistance band gebruiken. Dit doe je door bijvoorbeeld langzaam en gecontroleerd de resistance band op spanning te brengen (dit kan op vele manieren). Hierdoor krijg je controle over de ademsteun, adembeheersing en ademverdeling. Dus de spanning op de band, zorgt dus voor ontspanning bij de stem. En, met een resistanceband kun je meteen je houding trainen zodat je meer ruimte in het keelgebied krijgt en de borst meer open komt. Zeker een aanrader als je schouders wat naar ‘voren’ hangen.

7. POTLOOD Het potlood, vaak altijd wel ergens bij de hand en makkelijk en snel in te zetten om de stand van de kaak, lippen en tong mee te kunnen reguleren. Je kunt het potlood namelijk horizontaal tussen de tanden en lippen stoppen zodat je een geforceerde glimlach krijgt. Heel handig om zo twang te oefenen. Ook kun je het potlood verticaal achter de voortanden plaatsen om een mooie ‘bite’ te krijgen (het voorkomen van een vooruitgestoken kaak). En je kunt je tong over het potlood heen laten vallen om te trainen dat de tong ontspannen moet blijven. En natuurlijk kun je de welbekende ‘duckface’ trainen (voor lipronding) door het potlood tussen bovenlip en neus te stoppen.

8. DE STUITERBAL Ah yes, de stuiterbal! Zo simpel, maar ook zo waardevol! Een stuiterbal kan er namelijk voor zorgen dat je beter kunt gronden en dat de diepe weefsellagen (fascia) in het lichaam losser komen. Een soort van diepe interne massage via je voet. En als je altijd met een overstreke knie staat, dan is dit mogelijk met de stuiterbal wat makkelijker verhelpen. Door met de stuiterbal onder de voet te rollen en de voet vervolgens over de stuiterbal te laten ‘vallen’, creeer je dus een positief effect op het hele lichaam. Zo heb je veel meer stabiliteit en ontspannenheid tijdens het zingen.

9. DE BELTBOX De Beltbox is echt fantastisch als je dunne muurtjes hebt, of als je flink op volume moet zingen, maar je zus net een meditatie sessie is gestart. De Beltbox is namelijk een kapje dat je over de mondholte heen kunt zetten dat geluiddempend werkt. De Beltbox heeft een geluidsreduxtie van max. 30 dB. Dus nu altijd en overal de vrijheid om voluit te kunnen zingen. Gespannen en ingehouden zingen is verleden tijd! Dit product verkoop ik niet, maar kun je via Amazon bestellen.

10. EN MEER Gebruik jij een van deze bovenstaande tools al? Of gebruik je andere gadgets? Ik ben heel benieuwd naar wat jij dan gebruikt en wat jouw bevindingen hiervan. Geeft gerust een respons op deze post/blog door te mailen of een DM te sturen op Facebook en Instagram! In de praktijk hebben we met regelmaat nieuwe gadgets. En mocht je meer informatie willen, of een gadget voor jezelf willen hebben, neem dan gerust contact met ons op :) Je kunt ons volgen op Facebook, Instagram en via onze website: www.mybodyvox.nl

“You support your vocals, we support you!”

Mariëlle Dortmans Stemtherapeut & Logopedist MyBodyVox Stem-specialistische Logopedie- en ontspanningspraktijk www.mybodyvox.nl contact@mybodyvox.nl 06-14066866 Strijp-S - Videolab Torenallee 20, 5617 BC, Eindhoven Instagram: www.instagram.com/mybodyvox/ Facebook: www.facebook.com/mybodyvox/

253 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page