top of page
Zoeken

ohjee, die hoge noot, wat nu?!

Misschien loop je er wel eens tegen aan tijdens de repetities. Je bent lekker aan het zingen en dan ineens denk je: “Ohjee, daar komt ie, die hoge noot, als ik die maar haal….” Mariëlle Dortmans van MyBodyVox geeft in dit artikel tips waardoor je die hoge noot wél haalt.... En dan, dan is dat moment daar en je geeft alles wat je hebt, hoofd en kin wat omhoog, spanning in de keel, een beetje rood aanlopend in het gezicht, maar dan, helemaal vanuit je tenen……… yess, toch net gehaald…

Toch niet de meest handige strategie om die hoge noten te halen. En zeker op de lange termijn is dit niet prettig voor die stembanden die nog lang mee moeten. Daarom bij deze een aantal tips die je mogelijk kunnen helpen om die hoge noten met wat meer gemak te kunnen halen.


Rule number one: Zingen mag nooit pijn doen in de keel!

Wanneer je pijn voelt, een kriebel of je moet hoesten, dan weet je vanaf nu: STOP! Iets gaat niet helemaal goed en dat kan gebeuren, maar dan moet je even een stapje terug doen en achterhalen waar het mis is gegaan en fix die noot ;-)


Een stemfunctie kun je zien als eens soort van versnelling waar je in hoort te zitten dat passend is bij de snelheid die je rijdt

Stemfunctie

Het kan zijn dat je mogelijk niet in de juiste stemfunctie zingt. Een stemfunctie kun je zien als eens soort van versnelling waar je in hoort te zitten dat passend is bij de snelheid die je rijdt. Je kunt namelijk niet 80 kilometer per uur rijden in een te lage versnelling. Dat zou op den duur slecht voor je auto zijn. Dit is met zingen ook zo! Er zijn verschillende stemfuncties waar je uit kunt kiezen met ieder zijn voor- en nadelen. Kijk maar eens naar de CVT-stemfuncties (Complete Vocal Technique).

Sinaasappeltjes

<