top of page
Zoeken

ohjee, die hoge noot, wat nu?!

Misschien loop je er wel eens tegen aan tijdens de repetities. Je bent lekker aan het zingen en dan ineens denk je: “Ohjee, daar komt ie, die hoge noot, als ik die maar haal….” Mariëlle Dortmans van MyBodyVox geeft in dit artikel tips waardoor je die hoge noot wél haalt.... En dan, dan is dat moment daar en je geeft alles wat je hebt, hoofd en kin wat omhoog, spanning in de keel, een beetje rood aanlopend in het gezicht, maar dan, helemaal vanuit je tenen……… yess, toch net gehaald…

Toch niet de meest handige strategie om die hoge noten te halen. En zeker op de lange termijn is dit niet prettig voor die stembanden die nog lang mee moeten. Daarom bij deze een aantal tips die je mogelijk kunnen helpen om die hoge noten met wat meer gemak te kunnen halen.


Rule number one: Zingen mag nooit pijn doen in de keel!

Wanneer je pijn voelt, een kriebel of je moet hoesten, dan weet je vanaf nu: STOP! Iets gaat niet helemaal goed en dat kan gebeuren, maar dan moet je even een stapje terug doen en achterhalen waar het mis is gegaan en fix die noot ;-)


Een stemfunctie kun je zien als eens soort van versnelling waar je in hoort te zitten dat passend is bij de snelheid die je rijdt

Stemfunctie

Het kan zijn dat je mogelijk niet in de juiste stemfunctie zingt. Een stemfunctie kun je zien als eens soort van versnelling waar je in hoort te zitten dat passend is bij de snelheid die je rijdt. Je kunt namelijk niet 80 kilometer per uur rijden in een te lage versnelling. Dat zou op den duur slecht voor je auto zijn. Dit is met zingen ook zo! Er zijn verschillende stemfuncties waar je uit kunt kiezen met ieder zijn voor- en nadelen. Kijk maar eens naar de CVT-stemfuncties (Complete Vocal Technique).

Sinaasappeltjes

Wanneer je wat meer steun vanuit het lichaam nodig hebt om die ene noot met net wat meer controle of power te kunnen zingen, dan kun je de spieren bij je flanken gebruiken. Hoe? Probeer je maar eens voor te stellen dat je onder je oksels sinaasappelen hebt zitten die je uit probeert te knijpen. Wanneer je echt probeert voor te stellen dat je met een bepaalde kracht die sinaasappelen probeert uit te knijpen, dan kun je voelen dat er aan de zijkant van je ribben wat gebeurt. Wanneer je deze oefening toepast tijdens het zingen kun je net wat meer controle uitoefenen. Let hierbij wel op dat je je schouders niet omhoog trekt.


Probeer je maar eens voor te stellen dat je onder je oksels sinaasappelen hebt zitten die je uit probeert te knijpen

The Hill instead of the Mountain

Een mega fijne oefening voor de mensen die visueel zijn ingesteld. Bij sommige zangers zie je bij iedere hoge noot die kin helemaal omhoog gaan, alsof die hoge noot op het puntje van een hoge steile bergwand staat. Als jij dat tijdens het zingen soms ook zo ervaart, dan kun je je eens proberen voor te stellen dat je hoge noot eigenlijk super easy is en dat je die super smooth kunt pakken alsof je over een heuveltje zweeft. Jij zweeft dan over die noot heen, dus de noot zit onder jouw kin en jij ownt die noot gewoon!Make room for progress!

Soms moet je even een stapje terug doen en niet over het moment heen zingen en accepteren dat je die noot niet helemaal zuiver hebt gepakt. Wanneer je in de band elkaar de ruimte geeft om persoonlijke groei te stimuleren (ik weet het, het klinkt echt super cliché), dan klink je als geheel ook beter. Oefening baart kunst toch! Je spieren hebben namelijk ook spiergeheugen en wanneer je spieren weten hoe ze die noot moeten pakken, dan hoef je je in de toekomst veel minder zorgen te maken hoe je die noot moet zingen, want je spieren weten wat ze moeten doen. Maar daarvoor moet je soms even een stapje terug nemen.

Back tot basic (opbouwen vanuit je succesmoment)

Naast het zingen van een liedje kun je ook veel bereiken door het trainen van glijtonen op verschillende klanken. Zo kun je de soepelheid van je strottenhoofd trainen en kun je gericht controleren of dingen zoals: het ontspannen houden van je kaak, je ademverdeling, je spieren etc. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met het bubbelen (Lax Vox). Als je al bekend bent met het bubbelen, bubbel op een oe-klank eerst een paar keer die zin waar de hoge noot in zit voordat je deze echt gaat zingen.

Soms komt een song veel beter tot zijn recht wanneer deze wat meer bij je natuurlijke sound/register uitkomt

Transponeren

En misschien kun je die hoge noten wel halen, maar heb je de switch moeten maken naar kopstem in plaats van borststem. Mocht je dit qua sound toch niet helemaal je smaak zijn, dan is er natuurlijk ook altijd nog de optie om de song te transponeren zodat alles net wat lager uitkomt en jij die hoge noten toch nog vanuit je borststem kan pakken. Dit is vaak een kwestie van smaak, maar wel goed om eens mee te experimenteren. Soms komt een song veel beter tot zijn recht wanneer deze wat meer bij je natuurlijke sound/register uitkomt.


Hopelijk kun je hier alvast mee aan de slag! In mijn volgende blog zal ik wat meer tips and tricks geven om met meer gemak te kunnen zingen. En lukt het toch niet helemaal? No problemo, dan kun je altijd aan de bel trekken. Bij MyBodyVox werken we al jaren met artiesten die problemen ervaren tijdens het zingen. In onze praktijk werken we veel met de CVT-techniek, geven we veel strottenhoofdmassages, nemen we veel stemchecks af voor artiesten om te checken hoe het ervoor staat met de stem, en geven we stemtherapie waar je bijvoorbeeld kunt leren Lax Vox’en (bubbelen).

“You support your vocals, we support you!”

Mariëlle Dortmans - Stemtherapeut & Logopedist

MyBodyVox - Stem-specialistische Logopedie- en ontspanningspraktijk www.mybodyvox.nl

06-14066866

Strijp-S - Videolab Torenallee 20, 5617 BC, Eindhoven


Boekweitstraat 3, 5409 BB Odiliapeel (Gemeente Uden)


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page