top of page
Zoeken

Bubbels, Bubbels, Bubbels (Lax Vox™).

Bijgewerkt op: 23 okt. 2021

De bubbel-methode voor een gezonde stem.Vaak wordt de stem overdag veel belast door praten, zingen, roepen etc... Om de stem gezond te houden moet de stem na veel belasting stemrust te hebben voor herstel. Maar soms is alleen de rust niet voldoende en moeten we zelf een beetje herstelwerk doen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van bubbelen.


Maar wat is dat bubbelen dan? 


Het bubbelen staat bekend als Lax Vox. De naam Lax Vox is ontstaan uit de samenstelling van twee Latijnse woorden “lax” (verwijden, los maken, ontspannen) en “vox” (stem, klank, geluid). Lax Vox is een holistische methode die toegepast kan worden wanneer de stem veel gebruikt wordt en/of wanneer er spanning rondom het stemapparaat is. Het wordt in de therapie van zowel functionele als organische stemstoornissen ingezet zoals: stembandknobbels en -poliepen, psychogene dysfonieën, afonieën en stembandverlammingen.

Maar ook professionele stemgebruikers kunnen het gebruiken als warming-up of cooling-down. Het zorgt namelijk voor de meest optimale stem binnen iemands anatomische en fysiologische mogelijkheden. Dit wordt de ‘target voice’ of de ‘doelstem’ genoemd. Lax Vox zorgt ervoor dat de stem ver draagt zonder dat men hier veel moeite voor hoeft te doen, ‘Glottal efficiency’.Wanneer de stem hees klinkt, blijkt dat er geen optimale stemplooisluiting plaatsvindt.

Middels het toepassen van de Lax vox-methode wordt een goede sluiting bewerkstelligd en verbeterd de stemkwaliteit.Werking van het bubbelen