top of page
Zoeken

Bubbels, Bubbels, Bubbels (Lax Vox™).

Bijgewerkt op: 23 okt. 2021

De bubbel-methode voor een gezonde stem.Vaak wordt de stem overdag veel belast door praten, zingen, roepen etc... Om de stem gezond te houden moet de stem na veel belasting stemrust te hebben voor herstel. Maar soms is alleen de rust niet voldoende en moeten we zelf een beetje herstelwerk doen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van bubbelen.


Maar wat is dat bubbelen dan? 


Het bubbelen staat bekend als Lax Vox. De naam Lax Vox is ontstaan uit de samenstelling van twee Latijnse woorden “lax” (verwijden, los maken, ontspannen) en “vox” (stem, klank, geluid). Lax Vox is een holistische methode die toegepast kan worden wanneer de stem veel gebruikt wordt en/of wanneer er spanning rondom het stemapparaat is. Het wordt in de therapie van zowel functionele als organische stemstoornissen ingezet zoals: stembandknobbels en -poliepen, psychogene dysfonieën, afonieën en stembandverlammingen.

Maar ook professionele stemgebruikers kunnen het gebruiken als warming-up of cooling-down. Het zorgt namelijk voor de meest optimale stem binnen iemands anatomische en fysiologische mogelijkheden. Dit wordt de ‘target voice’ of de ‘doelstem’ genoemd. Lax Vox zorgt ervoor dat de stem ver draagt zonder dat men hier veel moeite voor hoeft te doen, ‘Glottal efficiency’.Wanneer de stem hees klinkt, blijkt dat er geen optimale stemplooisluiting plaatsvindt.

Middels het toepassen van de Lax vox-methode wordt een goede sluiting bewerkstelligd en verbeterd de stemkwaliteit.Werking van het bubbelen

Om het bubbelen toe te kunnen passen heb je een speciaal slangetje nodig. Dus het gebruiken van je tuinslang werkt helaas niet. De slang wordt met het ene uiteinde in een flesje met water gedaan. Het andere uiteinde van de slang doe je in je mond. Vervolgens kun je oefeningen uit voeren en gaan bubbelen.


Resultaat

De belangrijkste reden om het bubbelen toe te passen is voor het verkrijgen van efficiënt stemgebruik: de stem heeft draagkracht, het stemgeven is makkelijker en de stem is voldoende belastbaar. Het gebruik van Lax Vox heeft een zestal interessante resultaten:


1. Een positieve supraglottische druk boven de stemplooien, De luchtdruk wordt boven de stemplooien vergroot waardoor de stemplooien sneller en makkelijker kunnen openen en sluiten. Zo is er minder druk nodig om geluid te maken en wordt de intensiteit (volume) van het geluid verbetert.

2. Een kunstmatige verlenging van de stemweg, De slang zorgt ervoor dat de stemweg verlengd wordt waardoor er onder andere minder druk nodig is om geluid te produceren.

3. Het dalen van de larynx, De stand van het strottenhoofd heeft veel effect op de stem. Met te veel spanning spreken kan onder andere veroorzaakt worden door een te hoge larynxpositie.


4. Ontspanning in het hele mond- en keelgebied, Het bubbelen werkt ontspannend wat een vereiste is voor een gezond stemgebruik.

5. Verandering van de kinesthetische gevoeligheid, Door de zelfwaarneming van het veranderen van gewoontes wordt het makkelijker om de druk van het bubbelen te voelen en te sturen. Het omzetten van luchttrilling in geluid verloopt hierdoor efficiënter. Ook wordt de coördinatie van houding, adem en stem verbeterd.

6. Een juiste abdominale – diafragmentale adembeweging. Door het bubbelen toe te passen wordt die adembeweging lager. Hierdoor heb je meer luchtcapaciteit en kunnen spieren in de nek en schouders meer ontspannen.

Mensen die hun stem veel gebruiken, of mensen die aan het revalideren zijn van een stemstoornis, kunnen deze methode zowel preventief als eventueel curatief kunnen toepassen. Wanneer je de stem gezond houdt, kan dat veel tijd, geld en lasten besparen. Het kan een enorme meerwaarde zijn voor bijvoorbeeld studenten aan een muziek-, docent- of theateropleiding, als deze methode standaard onderdeel zou uitmaken van de opleiding. Dat is helaas nog niet overal het geval, maar bij MyBodyVox kan het onder begeleiding aangeleerd worden. Mariëlle Dortmans

www.mybodyvox.nl

541 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page